Wordt Amsterdam CS met de trein onbereikbaar?

Er is commotie over de Eurostar, de snelle trein naar Londen. Die wordt tijdens de komende renovatie van Amsterdamse Centraal Station tot een jaar stilgelegd. De huidige terminal kan gewoon openblijven, blijkt uit een vertrouwelijk rapport. NS en Eurostar waren daar sterk voorstander van, maar ProRail ging ervoor liggen.

ProRail vertelde op het NOS-journaal dat ze het werken dan niet veilig kunnen organiseren. Een zorgwekkend interview. Wordt Amsterdam CS met de trein onbereikbaar?

Grondig renoveren

ProRail gaat het Centraal Station en de sporen van en naar het het Centraal Station grondig renoveren. De verwachting is dat het aantal reizigers op Amsterdam Centraal zal stijgen van 200.000 naar 275.000 per dag. Er is meer ruimte nodig voor die reizigers. De komende bijna 10 jaar wordt er gewerkt in en om station Amsterdam Centraal.

De perrons worden verbreed en verlengd en er komt een extra fietsenstalling van 8.500 plekken bij. Deze gaat aansluiten op een nieuwe oostelijke reizigerstunnel die drie keer zo breed wordt gemaakt en waar winkels in komen. Aan de oostkant van het station worden de Oostertoegangsbruggen vernieuwd en bouwt ProRail een ongelijkvloerse kruising bij de Dijksgracht.

De werkzaamheden zijn omvangrijk. Een complexe operatie, terwijl de treinen blijven rijden en het station open blijft. De (geluids)overlast voor de omgeving moeten we accepteren. De werkzaamheden gingen al van start in 2021 en zullen omstreeks 2030 zijn afgerond.

Jarenlange omleidingen

Als veiligheid voor ProRail belangrijk is en daarvoor nu al vier treinen met 6.500 passagiers een serieus probleem zijn, wat gaat die grootschalige verbouwing betekenen voor de vele treinen die er dagelijks 200.000 reizigers vervoeren?

Ik voorspel dat we te maken gaan krijgen met jarenlange omreisroutes, afsluitingen en ellende. Ik maak me daarover meer zorgen dan over die paar Eurostars.

Walther Ploos van Amstel.
No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW