Albert Heijn ziet af van DC in Amsterdamse Lutkemeerpolder

Een woordvoerder van Ahold heeft afgelopen vrijdag bevestigd dat het enkele weken geleden heeft besloten om af te zien van ontwikkeling in de Lutkemeerpolder. Dat meldt Behoud Lutkemeer. Sinds 2019 was Albert Heijn in gesprek met de gemeente Amsterdam over de optie om 55.000 vierkante meter in de Lutkemeerpolder te bebouwen voor een distributiecentrum.

Activisten strijden al jaren tegen bouwplannen in de fel betwiste polder. Volgens de activisten van Behoud Lutkemeer is het niet nodig om deze polder op te offeren voor een distributiecentrum op een bouwkavel van 55.000 vierkante meter. Zij willen dat ‘de laatste biologische akkerbouwgrond van Amsterdam’ groen blijft. De actievoerder stelden dat er genoeg ruimte is bij bestaande distributiecentra bij Sloterdijk of andere bedrijventerreinen.

Albert Heijn bevestigt vandaag tegenover Parool dat het distributiecentrum er niet komt. De ‘reserveringsovereenkomst’ voor de poldergrond is een aantal weken geleden opgezegd. Inmiddels verkent Albert Heijn ‘andere, voor ons strategisch interessantere’ locaties.

De politieke vraag is of de maatschappelijke waarde voor stadslogistiek in de regio niet zwaarder had moeten wegen dan die van een buurttuin? In de Amsterdamse regio is ruimte tekort voor grootschalige ontwikkeling van stadslogistieke distributiecentra nu en in de toekomst die zero emissie bevoorrading mogelijk moet maken.

De gemeente Amsterdam had de opbrengsten van een zakelijke deal in elk geval goed kunnen gebruiken. De deelneming van de gemeente in het ‘ontwikkelfonds’ staat voor miljoenen in de boeken.

Walther Ploos van Amstel.

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW