Slimme logistiek bij hoogbouw in Amsterdam

In de Amsterdamse Sluisbuurt heeft de woontoren Justus bijna het hoogste punt van 100 meter bereikt. Op project Justus doen meer dan 100 bedrijven in een afgestemde volgorde hun eigen specialistisch werk. Er komen 289 appartementen.

Pal naast de bouwplaats plaatste ontwikkelende bouwer J.P. van Eesteren, een ‘logistieke hub’ om de bouwlogistiek te stroomlijnen. Samen met Giesbers Installatiegroep werd het werktuigbouwkundige deel van het project aangepakt. Vrijwel alle onderdelen zijn geprefabriceerd. Ook de ketenpartners (groothandel Wasco, vloerverwarmingsleverancier WTH en Ideal Standard, leverancier van het sanitair) doen mee en leveren hun materialen minimaal verpakt aan bij de hub.

De uitvoering van het project is daardoor duurzamer, de doorlooptijd is korter en de hoeveelheid verpakkingsmateriaal is relatief klein. Alle materialen staan klaar op de plek waar de monteur die dag aan de slag gaat.

Over de logistiek en de verpakkingen zijn heldere afspraken gemaakt met de ketenpartners. Alle bouw- en installatiematerialen worden gebundeld per woning of verdieping afgeleverd bij de logistieke hub naast de bouwplaats. Daardoor blijft het aantal vervoersbewegingen laag en de CO2-uitstoot dus ook. Bovendien is het vervoer van de hub naar de bouwplaats zoveel mogelijk elektrisch.

De materialen worden verpakkings-arm aangeleverd. Dat scheelt monteurs veel tijd in de handling én het beperkt de hoeveelheid afval op het project. Programmamanager Laurens de Vrijer van Techniek Nederland: ‘Dit project laat zien dat het Brancheplan Verpakkingen écht werkt. Alle ketenpartners werken eraan mee én hebben er voordeel van.’

Het calamiteitenplan op project Justus trekt ook de aandacht. Het project beschikt over een tijdelijke ontruimingsinstallatie, zodat in het geval van calamiteiten de bouwplaatsmedewerkers tijdig gewaarschuwd worden.

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland en programmamanager Circulariteit Laurens de Vrijer bekeken het bouwproject op het Zeeburgereiland van dichtbij.

 

Bron: TechniekNL

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW