Amsterdam begint ‘afvaloffensief’ met gezamenlijke inzameling

Voorheen reden de gemeente en twee afvalrecyclebedrijven (Suez en Renewi) met drie aparte vuilniswagens door de binnenstad om bedrijfsafval op te halen. Daar moet verandering in komen. Er komt een gezamenlijke inzameling om afvaloverlast tegen te gaan. Dat meldt de gemeente Amsterdam.

Een van de Amsterdamse plannen is om gezamenlijk restafval van bedrijven in te gaan zamelen. Het aantal ritten van vuilniswagens moet daardoor met 40 procent afnemen.  Wethouder Laurens Ivens stelt dat er door het gezamenlijke inzamelmoment ‘minder vaak afval op straat staat’. Ook wordt er strenger gehandhaafd als de regels worden overtreden.

De gezamenlijke inzameling start in de postcodegebieden 1012 en 1017. Als dat succesvol blijkt te zijn, dan wordt er gekeken of er ook in andere gebieden samengewerkt kan worden. Mogelijk wordt de gezamenlijke inzameling dan uitgebreid met karton en glas.

Onduidelijk is of de regels ook gaan gelden voor de vele andere rivate partijen die bedrijfsafval inzamelen. Als je daar niks aan doet dan helpt zo’n maatregel niet echt. En, gelden de nieuwe regels voor alle inzamelaars? Anders gaat de gemeente, als aanbieder, de hand lichten met die nieuwe regels uit angst voor verlies van klanten. De liberalisatie moet worden teruggedraaid en worden vervangen door een systeem van aanbesteding.

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW