Lokaal bestelplatform Local Heroes stopt ermee

Local Heroes stopt ermee. Dat maakt oprichter Maarten Coumans vanochtend helaas bekend: “Bij Local Heroes staat de lokale ondernemer centraal. Hun kwaliteit en ambacht in combinatie met goede techniek is een winnende combinatie. Hier geloven we nog steeds in, samen met heel veel ondernemers en klanten”.

Ten Katemarkt

Het begon allemaal op de Ten Katemarkt in Amsterdam Oud-West. Met veel enthousiaste ondernemers en een ambitieus team werd Local Heroes snel een begrip in Amsterdam. Ze bleven doorgroeien en in een korte tijd maakte de app het mogelijk voor klanten om bij meer dan 100 ondernemers uit heel Amsterdam te bestellen.

Het collectieve model van Local Heroes ging ook buiten Amsterdam met een samenwerking met Agrifirm. Met deze boerencoöperatie werd in Brabant een soortgelijk collectief opgezet, onder de naam Boer&NLekker.

Niet schaalbaar

Helaas bleek het collectieve model met een centraal Pick Up Point moeilijk schaalbaar te zijn, zonder lokale ondernemers te belasten met hoge commissies. Dit ging tegen hun visie in om de lokale ondernemer te steunen. Daarbij is het ontwikkelen van een platform zoals die van Local Heroes te kostenintensief gebleken.

De vele leermomenten hebben ertoe geleid dat Local Heroes de laatste 6 maanden gefocust heeft op een transitie naar een software-oplossing: Local Heroes Click & Collect als dé oplossing om zo snel mogelijk lokale ondernemers in Nederland te digitaliseren. Maar helaas konden Local Heroes hier niet snel genoeg successen mee aantonen. De weg daar naartoe blijkt in veel gemeenten moeizaam.

Het geld is op

Maarten Coumans meldt dat er geen financiële middelen meer zijn om door te gaan en genoodzaakt is om de deuren te sluiten: “Wij kijken terug op een mooie tijd met een geweldig team, die we willen bedanken voor de onvoorwaardelijke inzet en flinke dosis plezier. Verder willen wij alle aangesloten ondernemers bedanken voor hun enthousiasme en participatie. Jullie waren het gezicht van Local Heroes! Hopelijk blijven mensen inzien wat voor moois jullie te bieden hebben en hoe belangrijk lokale ondernemers zijn voor het straatbeeld. Daarnaast willen wij de investeerders en Kansen voor West bedanken voor hun vertrouwen in onze prettige samenwerking van de afgelopen tijd. Als laatste bedanken we al onze klanten voor hun bestellingen, vertrouwen en betrokkenheid. Het was hartverwarmend om te zien dat zoveel mensen onze missie steunden.

Het bedrijf kijkt nog naar de mogelijkheden voor een doorstart met Local Heroes Click & Collect. Voorlopig kun de klant op 18 november voor het laatst bij Local Heroes bestellen.

Terugblik

Het Parool ging in gesprek met Maarten Coumans over wat er is gebeurd.. In april 2021 haalde Local Heroes 2 miljoen euro groeigeld op in tv-programma Dragon’s Den, bij investeerders Pieter Schoen en Michel Perridon. Ook kwam er 720.000 euro subsidie van Kansen voor West, dat in de Randstad lokale economische initiatieven steunt.

“Maar het was heel arbeids- en kostenintensief,” zegt Maarten Coumans in Parool. “We ontwikkelden tegelijkertijd de software en drie apps, voor klanten, winkels en de logistiek. En we waren ook bezig om de afhaalpunten op te zetten.” In Amsterdam ging dat nog redelijk voorspoedig. “Maar het aanvragen en regelen van vergunningen vergt nu eenmaal tijd.” In de regio en in Brabant verliep het regelen van afhaalplekken heel wat lastiger. “Veel gemeentes kenden ons concept niet. Dat uitleggen kostte veel tijd.”

Om de activiteiten rendabel te krijgen, waren snel veel klanten en veel aanbieders nodig. In coronatijd liep dat goed. Maar gebrek aan geld en te trage uitrol van afhaalpunten zorgde ervoor dat na alle coronalockdowns de groei stokte. Maarten Coumans in Parool: “Het aanbod mocht ook niet te duur worden voor de klanten en de winkeliers moesten er voldoende marge aan overhouden, maar door de trage groei dreigde de commissie te hoog te worden.”

Lokaal initiatief versus platforms

Het is jammer dat dit mooie initiatief stopt. Het was een kans om een ander bedrijfsmodel neer te zetten tegenover de grote platforms als Amazon, Thuisbezorgd en Ahold. De macht van de platforms wordt steeds groter en kleinere, lokale spelers mogen alleen maar meespelen volgens de spelregels van de grote platforms; winner-takes-all.

Met de opkomst van flitsbezorgers vroeg ik me onlangs af of de lokale winkeliers nog kunnen winnen. Kunnen ze dat niet met elkaar oplossen? Bundel je aanbod, maak een bestel- en betaalplatform en maak samen afspraken met bezorgnetwerken over snelle levering. Jammer dat dit (nu nog niet) betaalbaar en schaalbaar was.

Bron: Local Heroes

Update: 22 november

Parool: Local Heroes bloeide even in coronatijd, maar moet nu door geldtekort stoppen 

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW